Aandoeningen aan de bijnieren

Publicatiedatum: Onbekend

De bijnieren zijn twee kleine organen die als kapjes op de nieren liggen. Ze zijn hiervan gescheiden door vetweefsel. Een bijnier bestaat uit een binnenste gedeelte (merg) en een buitenste gedeelte (schors).

Het bijniermerg produceert twee hormonen die belangrijk zijn voor de regulatie van onder andere de bloeddruk: adrenaline en noradrenaline. De schors is opgebouwd uit drie zones die elk een eigen functie hebben. De buitenste zone produceert hormonen die invloed hebben op de mineraalhuishouding. De middelste zone produceert glucocorticoïden (onder andere cortisol), die onder andere invloed hebben op de vetverdeling, ontstekingen onderdrukken en glucose vormen. De binnenste zone zorgt voor zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtshormonen.

De volgende aandoeningen zijn het gevolg van problemen in de bijnier:

Feochromocytoom

Een feochromocytoom is een gezwel dat ontstaat in het bijniermerg en dat te veel van de stresshormonen adrenaline en/of noradrenaline produceert. Klachten die hierbij passen zijn hoge bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid en transpireren. De behandeling bestaat meestal uit het weghalen van de complete bijnier tijdens een operatie.

Bron: Maxima MC